Referat - Abandonul de familie

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
454
Etichete
abandonul, familie
Descarcari
420
Nota
0 / 10 - 0 voturi


ABANDONUL DE FAMILIE

Abandonul de familie este fapta persoanei care, având obligatia legala de întretinere fata de o alta persoana o paraseste, o alunga sau o lasa fara ajutor, expunând-o unor suferinte materiale sau morale, sau care, cu rea-credinta, nu-si îndeplineste obligatia legala de întretinere ori nu plateste timp de doua luni pensia de întretinere stabilita pe cale judecatoreasca.
Savârsirea acestei fapte în oricare din variantele sale afecteaza relatiile de familie. Astfel de fapte sunt contrarii celui mai elementar sentiment de solidaritate si ajutor reciproc ce-si datoreaza membrii familiei între ei. Pericolul social pe care îl reprezinta abandonul de familie aduce atingere institutiei familiei care este considerata ca o valoare sociala primordiala în societatea româneasca. Pentru aceste considerente, aceasta infractiune a fost incriminata si sanctionata de legea penala.
Delictul de abandon de familie este prevazut în art. 228 alin. 1 din noul C. pen.
Din analiza textului incriminator, rezulta ca acest delict constituie o fapta ce are o pluralitate de continuturi alternative. Aceste continuturi alternative exprima formele diferite în care se poate prezenta – cu gradul de pericol social specific unei infractiuni – încalcarea obligatiei de întretinere în raporturile dintre membrii familiei. Diversitatea modalitatilor de comite


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org